A lenyűgöző somogyi erdők megismerése

2019.10.24

 

Ha szeretnél kicsit kiszakadni a folyton nyüzsgő és zajos belvárosból, szereted a természetet, szívesen sétálnál a tiszta, csillagos ég alatt és örömmel merülsz el a változatos élővilág szépségeiben, már veheted is a túrabakancsodat, és irány a somogyi erdő!

A hatalmas területen elterülő erdőt nem hiába tartják Magyarország legváltozatosabb erdejének, hiszen már földrajzi helyzete is sokszínű. Az erdő magába foglalja a Balatoni-medence sík területeit, a Külső-Somogy széles és mély völgyeit, a Belső-Somogy patakjait, a Dráva menti síkság homokvidékeit, a Zselic romantikus tájait és a Zalai dombság Somogyba átnyúló lankáit.

Így legyél a magaslatok szerelmese vagy a biztos egyenes rajongója, a somogyi erdőben biztos nem válik majd unalmassá a séta.

Már csak azért sem, mert útközben rengeteg dologra lehet rácsodálkozni. Mintha egy tökéletes biológiaórán lennék, a térségben megcsodálhatjuk a legtöbb hazánkban őshonos fafajt. Vannak büszke tölgyesek, cserek, gyertyánok, juharfák, égerek, nyárfák, fűzfák, szilek, kőrisek, erdei fenyők, borókák és hársak is.

    

 

A somogyi erdőt üzemeltető SEFAG Zrt. vadászterületein egyébként minden itthon élő nagyvadfaj megtalálható, így a szarvasok mellett vaddisznók, őzek és kisebb számban muflonok is élnek.

Az erdőben egyébként komoly vadászturizmus folyik, saját vadászirodájuk is van. A jelentős vadászmúltat bizonyítja az is, hogy 1971-ben itt rendezték meg a vadászati világkiállítást, a tervek szerint pedig a 2021-ben visszatérő Vadászati Világkiállítás egyik lehetséges vidéki helyszíne lesz.

A környéken élők nagy kedvence a Kaszópuszta. Jó időben, hétvégente  megtelik a piknikező, kiránduló családi és baráti társaságokkal. A Baláta tó környékén egyébként gyakran rendezvényeket is tartanak: szarvasbőgő túra, kisvasutazás, bicikli versenyek.

A területek vadban rendkívül gazdagok, így kiváló vadászati lehetőséget nyújt a vidék. Vadászati lehetőségekről bővebben itt: https://www.vadaszat.net/?tag=somogy-megye

forrás: https://www.szeretlekmagyarorszag.hu/magyarorszag-legvaltozatosabb-erdeje-irany-a-somogyi-erdo/

     


Kapcsolat

Csurgó Város Önkormányzata
8840 Csurgó, Széchenyi tér 2.
Telefon: 82/471-388
Telefax: 82/471-095
E-mail: hivatal@csurgo.hu